2010. november 30., kedd

Élet a Wikipédián túl - a wikik története

A következő posztban szeretném röviden bemutatni a wikik létrejöttét és fejlődését, és hogy milyen wikik léteznek a Wikipédián kívül.

Az első wikit, vagyis online, mindenki által szerkeszthető enciklopédiát Ward Cunningham fejlesztette ki 1995-ben WikiWikiWeb néven, de hívták Ward's Wikinek vagy csak egyszerűen Wikinek is. A név a hawaii "wiki wiki" szóból származik, amely "gyorsat", "fürgét" jelent - valószínűleg a Hawaii-on használatos, gyorsan közlekedő "Wiki wiki Bus"-ok és a weboldal gyors szerkeszthetősége között von párhuzamot az elnevezés. Ez volt az első olyan oldal, amit mindenki szerkeszthetett, ráadásul ehhez regisztráció sem volt szükséges. Az ún. Wiki-nyelvnek, amellyel a wiki szócikkek szerkeszthetők és megjeleníthetők, Cunningham rakta le az alapjait: jó néhány szövegformázó kód (pl. dőlt betű = "dőlt betű", vastag betű = '''vastag betű''') a mai wikikben is használatosak. Az oldal különlegessége a sajátos linkalkotási eljárás, melynek során elég volt, ha az a szót, amelyről szócikket akartunk írni, nagy kezdőbetűvel írjuk, és ha több szóból áll, a szavakat egybeírjuk és minden szó nagybetűvel kezdődik (pl. EnglishLiterature). Az ilyen szavakat a rendszer átalakította hivatkozássá az annak megfelelő szócikkre.

A HupWiki 2004-ben alakult magyar wikioldal, felülete megtévesztően hasonlít a Wikipédiáéhoz, talán hogy a szerkesztők egy már ismerős interfészen dolgozhassanak... Jelenleg több mint 1000 szócikk található benne, amelyek lényegesen rövidebb terjedelműek a Wikipédia cikkeinél. A Wikipédia magyar alternatívájaként indult weboldal úgy tűnik, nem igazán tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket, a meglévő kevés szócikk is elég ritkán frissül és a látogatottság sem veri a csillagos eget - bár természetesen mindig van lehetőség a fejlődésre...

A CoWiki hasonló funkciókkal bíró magyar enciklopédia, amely igyekszik leginkább a magyar vonatkozású szócikkeket létrehozni, de nem zárja ki a külföldi vonatkozású cikkeket sem. Viszonylag friss, 2009-ben indult, és 483 cikkel rendelkezik.

Wiki szoftvereket állít elő a Tiki nevű cég, melynek segítségével saját magunk is gyárthatunk wikioldalakat. 2002 óta használható, a cég honlapjáról ingyenesen letölthető. A wikilapok készítése csak az egyik opció a szoftver lehetőségei közül, rajta kívül blogokat, fórumokat, képmegosztókat, webfordítókat és számos más tartalmat is létrehozhatunk vele.

Természetesen a "buliból" a Google sem maradhatott ki: a Wikipédia analógiájára építette 2008-ban szolgáltatását, a Google Knol-t. Alapvetően különbözik a Wikipédiától abban, hogy a szerzőket jobban kiemeli, a szócikkek mellett egy fényképes névjegy is szerepel a cikk írójáról, és a rendszer nemcsak a cikkeket, hanem a szerzőket is rangsorolja a cikkeik minősége alapján. Mivel a Knolt Google Account-tal lehet szerkeszteni, rendszerint a szerzők igazi neve szerepel a cikkeknél - talán ennek is betudható, hogy a wiki nem lett igazán népszerű az elmúlt két évben. Viszont előnye, hogy kezelőfelülete egyszerűbb, mint a Wikipédiáé, és a szócikkek értékelése is könnyebben létrehozható és olvasható.

2010. november 1., hétfő

Komoly bővülés a magyar Wikipédiában

A határon túli magyarsággal kapcsolatos szócikkek egész garmadája kerül be a közeljövőben a magyar nyelvű Wikipédiába. Az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Magyarországi Wikimédia Alapítvány és a Kriterion Kiadó jóvoltából a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon első 4 kötete lesz olvasható az online lexikonban. Az eredeti nyomtatott változat címéből adódóan a szócikkek legfőképp az erdélyi magyar irodalommal összefüggésbe hozható személyekre, illetve egyéb fogalmakra (az intézményektől kezdve az irodalmi művekig) terjednek ki. A hír azért is örvendetes, mert egyrészt a magyar Wikipédia amúgy is bővítésre, gondozásra szorul (amire már konkrét kezdeményezések is születtek), az pedig mindenképpen kiemelkedő, hogy ez a mindig is kicsit mellőzöttebb határon túli kultúra beépítésével történik.

A teljes cikk itt olvasható.