2010. március 23., kedd

A Facebook lassan a Google-t is lenyomja

Az alábbi, az Alexa által közzétett grafikonok megmutatják, mekkora ütemben zárkózik fel a Facebook a Google-höz, sőt néhány tekintetben a közösségi oldal már meg is előzi a keresőóriást. Főleg az utolsó grafikon érdekes a Google szempontjából - itt jól látható, hogy az egyes oladalon eltöltött idő tekintetében már a Twitter is lazán felveszi a versenyt vele.

Elérés/nap












Oldalletöltés/nap












Oldalletöltés/felhasználó











Az oldalon eltöltött idő









2010. március 16., kedd

Önnek jár, ha van iPhone-ja - Ingyenes BKV-menetrend az AppStore-ban

Az ember már azt hihetné, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat berkeiben ide-oda csordogáló 100 millió Ft-os összegekből egy keveset valami modern, értelmes és az utazóközönség számára hasznos dologra fordítottak, azonban kénytelen vagyok lehűteni a kedélyeket. A BpMenetrend, ez az egyedül iPhone-ra alkalmazható szolgáltatás nem a BKV, hanem az iMind, a trn és a Volll erőfeszítéseinek köszönhető, amelynek segítségével mobilinternet-kapcsolat nélkül tudjuk lecsekkolni a BKV járatainak menetrendjét, bárhol tartózkodjunk is. Használatához annyi kell, hogy letöltsük az alkalmazást az AppStore-ból az iPhone-unkra, és onnantól kezdve offline böngészhetünk a buszok és villamosok (és persze a többi tömegközlekedési eszköz) között. Ráadásul - figyelem, a BKV-ról van szó! - ingyen és bérmentve. Relatíve nagy hátránya az alkalmazásnak, hogy nem tudja nyomon követni a menetrendek változásait, de a fejlesztők a következő verzióra ígérik ezt, ill. az éjszakai járatokat, a Ráckevei HÉV-et és egyéb, most még hiányzó buszjáratokat is bevesznek a repertoárba. Reméljük, később az útvonaltervezés-funkció is elérhető lesz a BpMenetrendben.

Forrás



BpMenetrend v1.0 from bpmenetrend on Vimeo.





2010. március 9., kedd

Bővül a lehetőségek tárháza a Google Dokumentumokban

Természetesen nem kell túlságosan bonyolult dolgokra gondolni - a Google Docs az amatőr felhasználók életét szerette volna megkönnyíteni újításaival, méghozzá igen sikeresen. Az online tárhelyen ugyanis mostantól bármilyen formátumú és bármekkora méretű fájlt tárolhatunk, egyedül arra kell tekintettel lennünk, hogy a fájlok összmérete ne haladja meg az 1 Gb-ot. Pontosabban meghaladhatja, hiszen igényelhetünk további tárhelyet, ez viszont már 0.25 dollárba (kb. kemény 50 HUF-ba) fog fájni nekünk gigabájtonként.

Ez mindenképpen nagyon hasznos előrelépés, mivel az eddigiek során inkább az Office dokumentumokkal volt ajánlatos a Google Docs tárhelyét feltölteni - már csak azért is, mivel az egyes fájlok nem lehettek nagyobbak 500 kB-nál -, így viszont lehetőség nyílik fotók, videók, hanganyagok, PDF-ek feltöltésére is (igaz, ezek közül is inkább a kisebb méretet preferáljuk). Azonban a hiányosságok közé tartozik, hogy vannak egyes formátumok, amelyeket ugyan feltölteni lehet, de másokkal megosztani már nem. Emellet ha olyan dokumentumot töltesz fel, amit nem konvertáltál Google Dokumentummá, a fájl mérete max. 25 MB lehet.

Az apró kellemetlenségektől függetlenül azt lehet mondani, hogy a Google Docs ezzel a lépéssel tovább erősítette vezető szerepét a fájljaikat az interneten tárolni kívánók körében.


http://googledocs.blogspot.com/2010/01/upload-and-store-your-files-in-cloud.html

2010. március 2., kedd

MSN vs. Facebook - fej-fej mellett


Egy nemrég közzétett internetes felmérés alapján a két leginkább használt kommunikálásra használt webkettes eszköz az MSN Messenger és a Facebook. Az első két helyezett kiléte nem meglepő, az utána következő nevek sorrendje viszont igencsak érdekes, ismerve az egyes szolgáltatók promóját, marketingeszközeit, stb. A teljes lista a Kockablog bejegyzésében látható. (Megjegyzendő, hogy ahogy a szavazatok számából is kitűnik, a felmérés korántsem reprezentatív.)

A felméréssel egyetlen probléma van: olyan szolgáltatások szerepelnek ugyanabban a listában, amelyeknek teljesen különböző funkcióik lehetnek. A kérdés úgy volt feltéve, hogy melyik az a weboldal/szoftver, amelyet az emberek legszívesebben használnak arra, hogy egymással kommunikáljanak, kapcsolatba lépjenek/tartsanak fenn. Nos, ebből a aszempontból nem csoda, hogy az MSN és a Facebook viszi a prímet, mint ahogy az sem, hogy a Twitter meglepetésre csak a sereghajtók közé fért be. Mindenki tudja, hogy a Twitter hallatlanul népszerű a webkettes generáció körében, de nem ugyanaz miatt, mint a Facebook. A Twittert ugyanis a felhasználók zöme nem kapcsolatépítésre, -tartásra használja, hanem információszerzésre, amely főleg a különböző hírességekkel kapcsolatos (hiteles) kulisszatitkok megszerzését foglalja magában. A platform nem is alkalmas arra, hogy az ember túlzásba vigye a kommunikálást a másik emberrel, lévén, az egymásnak küldött üzeneteket a a címzett összes követője is látja, privát chatre nincs lehetőség és még sorolhatnánk. Valljuk be, baromira nem örülnénk neki, ha 400-szor kellene megnyomnunk a "more" gombot azért, mert Juliska és Józsika egy óráig üzengetett egymásnak Twitteren. Arra viszont nagyon jó, hogy olyan dolgokat tudjunk valakiről, amit egyébként talán sehol máshol nem tudunk meg róla - vagy csak hogy egyszerűen kiírjuk magunkból azt, ami éppen 140 karakternyi mélységig foglalkoztat minket (és nem szégyelljük bevallani...)

Szóval érdemes figyelmesen elolvasni és végiggondolni egy közvéleény-kutatás eredményét, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le.


(A kép forrása itt.)