2010. április 29., csütörtök

Terjedőben a Nexus One


Holnaptól egyre több európai országban kerül kereskedelmi forgalomba a Nexus One, a Google okostelefonja. Április 30-tól Nagy-Britanniában Vodafone hálózattal lehet hozzájutni a készülékhez, a keresőmogul szerint pedig nem sokkal később Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban is.

A Nexus One a Google okostelefonja, amely nem titkoltan az Apple-féle iPhone-nal szeretné felvenni a versenyt - erre egyébként minden esélye megvan. A telefon a Google Android nevő operációs rendszerére épül, és a Google minden alkalmazását magában foglalja (sőt még annál is többet). Kompatibilis a világ legnagyobb mobilszolgáltatóinak hálózatával (Verizon Wireless, AT&T - USA, Vodafone - Európa, Movistar - Latin-Amerika). Először 20140. január 5-én került forgalomba Amerikában, azóta lassan, de folyamatosan tör előre. Egyelőre nincs hír arról, hogy Magyarországon várhatóan mikor válik elérhetővé.


http://hu.wikipedia.org/wiki/Nexus_One
http://kocka.blog.hu/2010/04/28/a_birodalom_visszavag

2010. április 19., hétfő

Amire régóta vártunk - szavak után képekkel is kereshetünk

Régóta fennálló problémára született megoldás: eddig mindig bajban voltunk, ha jól emlékeztünk egy kép alakjaira, színeire, ábráira, de fogalmunk sem volt, mi volt a címe és ki készítette, mert sok mindennel ellentétben ebben az esetben nem számíthattunk egy keresőprogram tudására. Ez persze fordítva tökéletesen működött, cím/szerző alapján aránylag simán meg lehetett találni egy képet, de úgy tűnik, ez a folyamat mostantól kétirányúvá vált.

Egy Plink néven futó formáció, konkrétan Marc Cummins és James Philbin olyan keresőszoftvert talált ki, amellyel képekkel "guglizhatunk": a kérdéses képet csatolni kell a keresőhöz, az pedig ugyanúgy találatokat fog kidobni rá, mint azt a Google-nál megszokhattuk. A szoftver képes azonosítani a bevitt képet a pixelek alapján, természetesen csak akkor, ha már szerepel az adatbázisában.

A találatokban általában azok a weboldalak szerepelnek, ahol a kép megtalálható (persze az ehhez kapcsolódó Wikipedia szócikk kíséretében), illetve a szerzőhöz köthető oldalakat is kidobja a szoftver. A speciális keresésen belül korszakok és irányzatok szerint is szűkíthetjük a találatok számát.

A Plink egyelőre még csak mobilalkalmazásként funkcionál, de sikerességét jelzi, hogy megalkotása után mindössze négy hónappal a Google is megállapodott az angolokkal, így remélhetőleg hamarosan nem lesz szükségünk csúcskategóriás telefonra a program használatához.

http://twitter.com/plinksearch

Forrás: http://kocka.blog.hu/2010/04/12/keresot_vett_a_google

2010. április 9., péntek

Viccelődjünk a Google-lal! v2.0

Úgy látszik, eljött az a kor, amikor az állatok is az emberek nyelvén kommunikálnak. Biztos mindenki volt már úgy, hogy nem tudta, miért ugat vagy nyüszít a kutyája és miért nyivákol folyamatosan a macskája - de ennek most vége! A Google Translate újabban nem csak a különböző emberi nyelveket fordítgatja le, hanem az állatok beszédét is átalakítja a számunkra érthető nyelvi formátumba. Az alkalmazás az Android mobiltelefonokra lett kifejlesztve, a fordítás folyamata pedig a következő: az alkalmazás telepítése után ki kell választanunk a megfelelő nyelvet (jelenleg az állatok még csak angolul tudnak, de az ígéretek szerint később többek közt mongolul és hindiül is megtanulnak), majd egyszerűen fel kell venni a cicánk/kutyánk/csirkénk/házi oroszlánunk hangját, ez a fantasztikus kis program pedig át is transzformálja kedvenceink mondanivalóját emberi beszédre. Remélhetőleg a fordítás pontosságán itt is igyekeznek csiszolni, úgy, mint a normál Translate esetében.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az alkalmazás nem csak a mi hétköznapi életünket fogja megkönnyíteni, hanem az etológia területén is forradalmi előrelépésekre számíthatunk a közeljövőben, olyannyira, hogy a tudomány akár az antropológia szintjére is eljuthat. Világunk ugyanis egy meghatározó információforrással bővül. A jövő érettségizőinek tehát érdemes lesz majd a TTK-ra jelentkezniük!



Forrás: http://kocka.blog.hu/2010/04/02/translate_animals (a poszt publikálási dátumát tekintve, nem biztos, hogy az olvasottak teljesen fedik a valóságot)

Viccelődjünk a Google-lal!

Nagyon unatkozhatnak a Google Chrome fejlesztői, legújabb alkalmazásuk, az Upside Down ugyanis kizárólag arra szolgál, hogy az éppen megnyitott oldal tartalmát valamilyen olvashatatlan formában tálalja. Az alkalmazást innen lehet telepíteni, de a Chrome legfrissebb verziójába automatikusan importálva van. A Beállítások gombra kattintva többféleképpen torzíthatjuk el weboldalunkat: 90 és 180 fokos elforgatás, tükrözés (ezzel elképzelhetjük, milyen lehet az arab világban internetezni :]) is található a repertoárban, de arra is utasíthatjuk, hogy csak a képeket vagy csak a képeken kívüli elemeket forgassa el.

Látszólag túl sok értelme nincs, hacsak nem valami gyenge áprilisi tréfának szeretnénk szánni vagy titkosnak szánt saját weboldalunkat szeretnénk ezzel a nem túl hatásos módszerrel rejtjelezni. Természetesen ettől függetlenül minden tiszteletem a Chrome fejlesztőbrigádjáé, amiért nem sajnálták az időt és a tudásukat ennek az apró örömforrásnak a megalkotására, örülnénk, ha Internet Expolorerék legalább ennyire megerőltetnék magukat.

Szóval ha már túl unalmasnak találjuk a hosszas interneten böngészést, az Upside Down eszközzel kicsit több kalandot csempészhetünk kilobyte-ok között töltött mindennapjainkba. De akár kezünkbe is vehetünk egy jó könyvet vagy megnézhetünk egy értelmes műsort a TV-ben...

Forrás: http://kocka.blog.hu/2010/04/04/chrome_prank