2010. április 9., péntek

Viccelődjünk a Google-lal! v2.0

Úgy látszik, eljött az a kor, amikor az állatok is az emberek nyelvén kommunikálnak. Biztos mindenki volt már úgy, hogy nem tudta, miért ugat vagy nyüszít a kutyája és miért nyivákol folyamatosan a macskája - de ennek most vége! A Google Translate újabban nem csak a különböző emberi nyelveket fordítgatja le, hanem az állatok beszédét is átalakítja a számunkra érthető nyelvi formátumba. Az alkalmazás az Android mobiltelefonokra lett kifejlesztve, a fordítás folyamata pedig a következő: az alkalmazás telepítése után ki kell választanunk a megfelelő nyelvet (jelenleg az állatok még csak angolul tudnak, de az ígéretek szerint később többek közt mongolul és hindiül is megtanulnak), majd egyszerűen fel kell venni a cicánk/kutyánk/csirkénk/házi oroszlánunk hangját, ez a fantasztikus kis program pedig át is transzformálja kedvenceink mondanivalóját emberi beszédre. Remélhetőleg a fordítás pontosságán itt is igyekeznek csiszolni, úgy, mint a normál Translate esetében.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az alkalmazás nem csak a mi hétköznapi életünket fogja megkönnyíteni, hanem az etológia területén is forradalmi előrelépésekre számíthatunk a közeljövőben, olyannyira, hogy a tudomány akár az antropológia szintjére is eljuthat. Világunk ugyanis egy meghatározó információforrással bővül. A jövő érettségizőinek tehát érdemes lesz majd a TTK-ra jelentkezniük!



Forrás: http://kocka.blog.hu/2010/04/02/translate_animals (a poszt publikálási dátumát tekintve, nem biztos, hogy az olvasottak teljesen fedik a valóságot)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése