2010. december 3., péntek

A Wikipédia elektronikus könyvtári projektje, a Wikibooks

Mint az online tudásanyag egyesítő felülete, a Wikipédia az elektronikus könyvkiadásban részt vevő intézmények közé is csatlakozni akart. Ennek érdekében indult el 2003-ban a Wikibooks projekt, amelynek célja, hogy pl. az Europeannához vagy a Google Boos-hoz hasonlóan elektronikus könyvtárat hozzon létre, ahol a felhasználók szabadon, az interneten keresztül jutnak hozzá teljes szövegű dokumentumokhoz. A Wikipédia azonban teljesen máshogy állt hozzá digitális könyvtárának felépítéséhez: nem meglévő nyomtatott könyveket akart digitalizálni és eleve digitális dokumentumokat integrálni, hanem a saját birtokában lévő hatalmas mennyiségű tudásanyagból akart összeállítani könyveket bizonyos tematika szerint.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Wikibooks keretein belül a Wikipédia szócikkeit felhasználva össze lehet állítani egy könyvet. Pl. ha a 18. századi magyar irodalomról akarunk wikikönyvet előállítani, akkor összeszedhetjük a Wikipédiából az 18. századi írók, költők szócikkeit, az ebben az időszakban megjelent versek, prózák, sajtótermékek szócikkeit stb., de természetesen saját magunk is írhatunk szócikkeket a témával kapcsolatban, amelyek majd a wikikönyv részei lesznek.

A gyakorlott Wikipédia-felhasználóban ilyenkor felmerülhet a kérdés: miben is különbözik ez a Kategóriáktól, ahol ugyancsak rendszerezve vannak az "egy kalap alá tartozó" szócikkek? A Kategóriákban a szócikkek csak felsorolásszinten, nem logikai sorrendben (általában ABC szerint) vannak feltüntetve, a Wikibooksban pedig egy követhető logika szerint, ahogy a szerző azt elképzelte és jónak látta. A wikikönyv nem feltétlenül úgy rendezi a szócikkeit, hogy az általánosabb fogalmakat az egyre specifikusabbak követik (ahogy azt a Kategóriák esetében láthatjuk), hanem más sorrendet állít fel köztük. Ha az előző példából indulunk ki, a Kategóriák alatt kb. így nézne ki a 18. századi magyar irodalom: Magyarország-->Irodalom-->18. századi irodalom-->18. századi magyar költők-->Kazinczy Ferenc. Egy wikikönyvben az alábbi sorrend is felállítható: 18. századi magyar irodalom-->költészet a 18. században-->Kazinczy Ferenc-->prózaírás a 18. században-->Bessenyei György-->kitekintés más művészeti ágakra a 18. századból.

Természetesen szépirodalmi művek is létrehozhatók a Wikibooks berkein belül, ezek általában egy meglévő mű rövidített változatai vagy versek (de ha valakinek van ideje és a szerzői jogok megengedik, teljes műveket is bevihet a Wikikönyvek közé). Ez a rész azonban annyira nem bizonyult sikeresnek, még az angol Wikibookson is jelenleg csak egy olyan könyv van fenn, amit be is fejeztek, a többi csak félkész állapotban van.

A Wikikönyveket mindenki szabadon szerkesztheti, kiegészítheti, mint ahogy azt a wikiknél már megszokhattuk.

Az angol Wikibooks több mint 2000 könyvvel és 35 000 oldallal rendelkezik, a 2004 óta üzemelő magyar Wikikönyveken 7315 lap található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése