2010. december 1., szerda

A Wikipédia története

A Wikipédia jelenlegi formájában 2001-ben indult Jimmy Wales és Larry Sanger szárnyai alatt. Elődje, a Nupedia, amelyet ugyancsak Wales és Sanger működtetett, egy, a Wikipédiához hasonló szabadon szerkeszthető enciklopédia volt, viszont kezelőfelülete igencsak bonyolult volt, ezért csak kevesen tudtak részt venni az építésében. Sanger tanulmányozni kezdte Ward Cunningham wiki-oldalát (amely egyben a világ első wiki-oldala is volt), és rájött, hogy ez egy lényegesen könnyebben használható felület, ahol egy átlagos internethasználó is egyszerűen tud szócikket szerkeszteni és visszakeresni is. Wales-szel közösen úgy döntöttek, átveszik ezt a fajta felületet és integrálják a Nupediába, így indult el 2001. január 15-én a www.wikipedia.com internetcímen ma is jól ismert Wikipédia világhódító útjára.

Az, hogy a Wikipédia mára a legnépszerűbb internetes enciklopédia lett, és így mondhatni az emberiség elektronikus tudásbázisává nőtte ki magát, az oldal gyors ütemű és innovatív fejlesztésének volt köszönhető. Igen hamar, 4 hónap leforgása alatt 13 különböző nyelven elkészültek a Wikipédia idegen nyelvű változatai, és ezekhez még ugyanabban az évben 7 további nyelven íródott verzió is csatlakozott, köztük a magyar is. A nagy mértékű szócikkbővülés és a jó promóció hatására tovább nőtt a Wikipédia népszerűsége, amely csak fokozódott azzal, hogy a Google is első találatai közé vette fel az itt megjelent cikkeket.

A Wikipédia évről évre nagy lépéseket tett előre, olyan tartalmakkal bővítették szolgáltatásaikat, amelyekre más wikikben nem volt példa. Ez az egy lépéssel mindenki előtt haladás alapozta meg az enciklopédia sikereit. 2002-ben vezették be a kiemelt szócikkek listáját és egyúttal a cikkek osztályozásának lehetőségét; továbbá a Wiktionary, azaz a Wikipédia saját szótára és tezaurusza is ekkor indult el. Ezt egy évvel követte a Wikiqoute idézetgyűjtemény és a Wikibooks, a Wikipédia elektronikus könyvtára. 2005-től indultak el a tematikus portálok, amelyek egy csoportba szervezik az egy tématerület alá tartozó szócikkeket.

Ami a szócikkek számát illeti, ezek évről évre minimum megkétszereződtek. Az első szócikk Jimmy Wales tesztszócikke volt, amelyet a sikeres működés után ki is törölt. Így az első máig fennmaradt szócikk UuU néven keletkezett 2001. január 16-án (tehát az indulás másnapján) egy bizonyos "eiffel.demon.co.uk" nevű felhasználó "tollából". Egymilliomodik cikküket 2004. szeptember 20-án érték el, a kétmilliomodikat 2007. szeptember 9-én, a tízmilliomodikat pedig 2008. március 27-én, méghozzá a magyar Wikipédiában! Jelenleg nagyjából 17 millióra tehető a szócikkek száma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése